Çelik, alternatiflerine göre hafifliği, yüksek mukavemet ve dayanıklılık gücü, daha elastik yapısı ve süneklik özellikleriyle her zemin ve deprem bölgeleri için en doğru konstrüksiyon yapı malzemesidir.
Çelik yapı elemanlarının imalat ve montaj süreleri çok daha kısa olduğundan inşaat, proje ve maliyetlendirme masraflarının minimize edilmesini sağlar. Çelik konstrüksiyon yapılar, endüstriyel yapılarda geniş açıklıkları kolonsuz ve yer yer taşıyıcısız geçme imkanına sahiptir. Bu da büyük oranda ekonomik kazanç ve zamandan tasarruf sağlar.
Çelik yapı proje aşamasında yapılan doğru hazırlıklar ve çelik konstrüksiyon imalatında şartname ve standartlara uygun kullanılan hammaddeler ile avantajlar sağlanır. İmalatın her aşamasında kalite kontrol yapılır.
Çelik yapıyı oluşturan bütün elemanlar ve taşıyıcı sistem civatalı olarak üretilebilir. Bu demonte özelliği sayesinde çelik konstrüksiyon yapıyı sökme, taşıma, değiştirme, büyütme veya küçültme işlemlerinde minimum zayiatla malzeme kaybının önüne geçilir.
Yapılar için üç türlü çelik kullanılır:
- 1. Yapısal çelik konstrüksiyon (ağır çelik)
- 2. Hafif çelik konstrüksiyon
- 3. Kutu profil çelikler
Çelik konstrüksiyon imalatı çelikten oluşturulacak bir yapının meydana getirilmesine denir. Çelik konstrüksiyon ise özellikle binanın ana taşıyıcılarında olmak üzere çeliğin kullanıldığı binalara verilen isimdir. Çelik konstrüksiyon kullanımı ile birlikte zemine binen yük azalır. Bu sayede de deprem ve benzeri doğal afetlerde binanın hasar almasının, dolayısıyla can ve mal kayıplarının olmasının önüne geçilebilir.
Çelik konstrüksiyon yapı bu gibi nedenlerle özellikle yüksek riskli, birinci derece deprem bölgelerinde önerilen bir yapı türüdür. Çelik konstrüksiyon imalatı sağladığı çeşitli avantajlar ve pratiklikle birlikte fabrikadan okullara, şahsi mülklerden depo ve atölyelere kadar pek çok yapı çeşidinde kullanılabilir.